De drukke weken van december en de start van januari zijn voorbij en in die periode kwam er op LinkedIn het artikel “Alleen sukkels hebben het druk” van NRC voorbij. Terwijl ik dit artikel schrijf gonst door mijn hoofd ‘o ik ben een sukkel’, want ‘Alleen sukkels hebben het druk’! Ik lees nogmaals het artikel. Het betreft een interview met psycholoog Tony Crabbe welke tips geeft om minder druk te leven. Een van de tips is schrap de ‘things-to-do lijst’.

Pff, heb ik net als ‘drukke’ ondernemer en moeder van mijn temperamentvolle eenjarige dochtertje, het ‘Getting things done’ boek doorgespit! Want ja, hoe houd ik alle ballen in de lucht als ondernemer, moeder en geliefde! Ik bepaal voor mezelf: “stop doing-things”, zaken waar ik geen tijd meer in wil stoppen. Blijkbaar ben ik toch net niet scherp genoeg, want opnieuw verzand ik in onvoldoende focus, loopt mijn agenda weer over en ben ik vanavond naast mijn artikel schrijven nog druk bezig met onnozele zaken.

Crabbe zegt “Het gaat niet langer om getting things done, maar om not getting it all done.”Hij heeft mijns inziens gelijk. De oplossing voor DRUK zijn is niet méér tijd om te ontspannen, maar gerichte aandacht op wat je doet, daar volledig op gefocust zijn. “Zelfs in ontzettend drukke situaties sta je niet geheel machteloos ten opzichte van alles wat er van je gevraagd wordt”, zegt Crabbe. „Je hebt een keuze met welke houding je die eisen tegenmoet treedt.”

In mijn dagelijkse contact met mijn paarden heb ik mij eigen gemaakt om vanuit gerichte aandacht en verbinding met de ander mijn doelen te behalen. Dit zorgt voor innovatie, energie, vrijheid en een happy gevoel. Ook tijdens drukke periodes, veel targets en door mezelf opgevoerde druk is de confronterende reactie van mijn paarden me in een paar seconden ‘down to earth’ te brengen. Dit duurzame en krachtige effect zet ik met veel liefde in tijdens mijn programma’s.

Herken jij dat ook? Overuren draaien, flink bikkelen, wat je ook doet je bent niet tevreden. Onderzoek toont aan dat 60% van alle werknemers ‘op het tandvlees’ gaat. Flinke werkdruk, nog even door knallen, hopend op afronden van projecten en dan overzicht en rust.

Loop jij hier ook tegen aan en verlang je naar een ontspannen en energieke vorm van persoonlijk leiderschap? Dan is de Masterclass Persoonlijk Leiderschap misschien iets voor jou.

Psycholoog Crabbe geeft tips om niet meer druk te zijn. Hoe doe je dat? De 5 tips voor FOCUS:

1. Creëer concentratie

Focus op je intentie en niet op je tijd. Rennen van de ene naar de andere meeting en geen tijd hebben om na te denken vergroot niet je prestaties. “manage your attention”. Focus, leg je telefoon uit het zicht, zet de emailmeldingen uit.

2. Plan je tijd in grote brokken

Cluster vergelijkbare activiteiten en opdrachten zoals het maken van een presentatie, e-mails of voicemails beantwoorden. Trek daar de tijd ook voor uit, plan het in. Door te werken in clusters hoeven je hersenen niet steeds sprongetjes te maken (focus).

3. Durf niets te doen

“Verzet je ertegen iedere wakkere minuut op te vullen met iets. Er is geen generatie mensen die zo weinig tijd alleen met haar hersens doorbrengt als deze. Vernieuwing en creativiteit vinden hun oorsprong in lege momenten”. Volgens Crabbe komen zijn beste inzichten als hij op een luchthaven rondwandelt, of gewoon wat rondrijdt.

4. Ontwikkel een ochtendroutinemasterec

Gebruik een wekker in plaats van je telefoon, ontbijt met je partner en/of kinderen met je gehele aandacht en focus. “Begin je werkdag met je moeilijkste, belangrijkste taak. Check pas je e-mail of je voicemails als je minstens een half uur of een uur aan die taak gewerkt hebt. Zo voorkom je dat de organisationele übercommunicatie je hersens leegzuigt vanaf het moment dat je opstaat”.

5. Doe niet alles

“Wees alleen gericht op het nemen van relevante beslissingen. Goede ideeën zijn er genoeg. Maar als je alles doet, bereik je niks. Denk verder: wat is de relevantie hiervan voor mij als persoon, of organisatie?”

“Drukte is slecht voor gezondheid, relaties en geluk, maar ook voor de innerlijke kracht”

Crabbe laat zien hoe je écht goede keuzes maakt, taken verstrekkend delegeert en je aandacht optimaal gebruikt. Met als gevolg: rust in je hoofd. Overzicht in het werk en toch een hoge productiviteit. Dat kan! Ik maak zelf keuzes die vanuit mijn diepe verbinding met mijzelf kloppen, hierbij gebruik ik optimaal mijn aandacht, dus focus. In contact met mijn paarden wordt dit dagelijks bevestigd. Leiderschap nemen over mezelf, resulteert in rust in zowel mijn hoofd en lijf.

“Succesvol zijn is stralen vanuit innerlijke kracht en leiderschap”

Wil jij hier ook mee aan de slag, direct de verandering ervaren? Kom dan 16 februari as. naar de Masterclass ‘Persoonlijk Leiderschap begint bij jezelf’.

Bij vragen of behoefte aan sparren, neem gerust contact met ons op, contact@2b-unique.nl of 06-24420158.

Hartelijke groet, Kim

×