Zo houd je je goede voornemens wél vol!

Een nieuw jaar, tijd voor vernieuwing voor jou? Ik ben van mening dat als persoonlijk en leiderschapsontwikkeling onderdeel is van je leven dit niet alleen op 1 januari weer aan de orde is. Het is een blijvende ontwikkelreis.

However, velen zullen met het eind van het jaar in zicht reflecteren en nadenken over nieuwe doelen, voornemens of manieren om jouw leven te verrijken voor 2023.

Wat is er voor jou belangrijk? Een volgende stap in jouw carrière, je leefstijl aanpassen zoals minder alcohol nuttigen, meer sporten of wil je meer in het hier en nu leven en bijvoorbeeld jouw koers varen in plaats van leven in de waan van de dag.

Uit onderzoek blijkt dat goede voornemens, ongeacht jouw goede intenties, moeilijk vol te houden zijn. Geen echte commitment, niet open staan voor verandering, of te veel van jezelf vragen kunnen factoren zijn waardoor goede voornemens vaak niet volgehouden worden.

 

Hoe werken goede voornemens wel?

De start van een nieuw jaar geeft de mogelijkheid om jezelf te resetten, even stil te staan en bewust na te denken over hoe je het afgelopen jaar bent veranderd. Door te reflecteren kun je beslissen waar je je het aankomende jaar op gaat focussen.

Nu komt het moeilijkste gedeelte. Je daadwerkelijk houden aan je goede voornemens.

Hoewel veel goede voornemens na een paar weken sneuvelen, betekent het niet dat ze niet werken. Onze gewoonten en ons gedrag bepalen of we onze doelen gaan bereiken, onthoud dus dat dit uiteindelijk beslist of we onze goede voornemens volhouden.

 

Vraag niet te veel van jezelf

Vraag niet te veel van jezelf. Meer sporten, gezonder eten, geen alcohol, meer vrije tijd voor je geliefde, voor jezelf en daarbij ook nog elke dag een half uur lopen? Te veel goede voornemens zorgen voor stress waardoor je ze veel sneller allemaal laat vallen. Leg de lat dus niet te hoog en zorg voor eenvoud en consistentie.

De eerste weken is je motivatie hoog, maar zodra je drukke leven weer van start gaat wordt dit al snel een stuk minder. Maak daarom (eenvoudige) goede voornemens die je ook bij weinig motivatie vol kan houden. Merk je na een tijdje dat je het makkelijk volhoudt? Maak je doel dan een klein beetje groter.

 

Wees realistisch

Schrijf uit hoe je van plan bent om je goede voornemen te behalen. Maak je doelen klein en makkelijk zodat ze op dagen waarbij je weinig motivatie hebt, ook goed te doen zijn. Op een dag met veel motivatie kan je altijd iets extra’s doen.

Onthoud: Goede voornemens die simpel en realistisch zijn, zijn veel makkelijker vol te houden.

 

Vrijblijvend sparren? Mail of bel ons gerust via contact@2b-unique.nl of 06-24420158.

×