flow teamflow succes vaardigheden uitdaging leiderschap ondernemerschap

Flow, we lezen het inmiddels overal, maar hoe krijg jij als leider of ondernemer meer flow momenten. Een veel voorkomende vraag bij mijn klanten is dan ook “Hoe krijg ik mijn team of organisatie in flow, zonder al dat trekken of controleren? Het is zo vermoeiend.”. Wat is flow nu eigenlijk?

Flow

“Flow is een toestand die we ervaren wanneer we volledig opgaan in een activiteit, gepaard met een gemotiveerde en energieke focus. In een moment van teamflow ervaren we dit samen tijdens de uitvoering van wederzijds afhankelijke taken voor het teambelang. We presteren dan beter, ervaren meer voldoening en geluk, en zijn echt van betekenis voor datgene waar het team voor is opgericht.” Aldus Jef van den Hout, wetenschappelijk onderzoeker naar (team)flow.

Flow is als alles vanzelf gaat, als je goed in je vel zit. Je voelt je vrij en energiek. Heerlijk, zo fijn dat je het nu weer wilt ervaren en er in wilt stappen. Toch? Het lastige is dat we zo snel uit flow raken. Herkenbaar? En volgens mij is het makkelijker om úit de flow te gaan, dan om er in te komen.  Flow is een optimale staat van bewustzijn. Het is een staat waarin je het beste functioneert en jij je het beste voelt. In een flow komen’, een onbewuste staat van euforie in het hier en nu, die leidt tot onvermoede resultaten en prestaties, aldus Marc Lammers (hockey bondscoach). Kan je je er een beeld bij vormen? Dat is dan vast heel positief, aantrekkelijk en stimulerend. Een flow voelt goed en je presteert boven verwachting. Zonder aanwijsbare reden toch?

 

Flow is maakbaar

Jij hebt het ook wel eens meegemaakt. Herken je al een voorbeeld van flow bij jezelf? Jij kent vast wel het gevoel dat je ergens mee bezig bent en dat alle besef van tijd en je ego verdwijnen. Iets waar je helemaal in op gaat. Dat moment als je bezig bent met je studie, werk, sport. Je wist niet dat je er toe in staat was. Het kostte je eigenlijk niet eens veel moeite. Maar hoe roep je die staat op? Is het toeval, overkomt het je dus gewoon? Het mooie is, flow is maakbaar! We zijn er allemaal toe in staat en hoeven er geen specifieke studie voor te volgen. Een ieder heeft het vermogen in flow te raken. En dat is te organiseren op zowel individueel als teamniveau. Een leven met veel vaker flow momenten maakt je productiever, succesvoller en gelukkiger. Goed nieuws dus. Flow lijkt toeval, maar het proces in ons hoofd, dat flow veroorzaakt is te organiseren!

 

Uitdaging versus vaardigheden

“De ultieme flow bereik je als de doelen van het team uitdagend genoeg zijn om de vaardigheden van het team tot het uiterste op te rekken.” Aldus Marc Lammers en Jef van den Hout. Leuk en aardig, zul je als ondernemer of manager in het ‘gewone’ bedrijfsleven denken, maar wat heb ik daar aan? Jij gaat niet voor een gouden medaille op de Olympische Spelen, maar wat is voor jou een ‘aansprekend’ en ‘uitdagend doel’ om voor te gaan? Realiseer je dat je de ultieme flow bereikt als de doelen van het team uitdagend genoeg zijn om de vaardigheden van het team tot het uiterste op te rekken. Dit geld uiteraard ook voor jou als leider of ondernemer. Hoe jouw emotionele toestand gedurende de uitvoering van een taak of activiteit is, is dus afhankelijk van de “uitdaging” (challenge level) en de “vaardigheid” (skill level).

flow leider team doel samenwerken ondernemer uitdagingen

Onderstaande oefening helpt je om een flow moment op te halen en te onderzoeken hoe je in de toekomst vaker flow kan ervaren:

  1. Ga eens na wanneer jij flow hebt ervaren?
  2. Hoe voelde dat?
  3. Wat was je op dat moment aan het doen?
  4. Klopt jouw ervaring met wat hierboven beschreven staat?
  5. En hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je in de toekomst vaker flow kan ervaren?

 

Leiderschap & Flow event

Wil jij makkelijker zelf en met je team in de flow raken? Meld je dan aan voor ‘HÉT LEIDERSCHAP & FLOW EVENT’ op 7 november as.

Een uniek event in een intieme setting waar leiders en ondernemers zich onderdompelen in flow. Jij krijgt de tools in handen, en gaat zelf ervaren, om flow te organiseren. Zowel op leiderschap als op teamniveau. Een waanzinnig programma met topsprekers uit de wetenschap, topsport en de inzet van paarden als krachtige katalysator. Maximaal 30 deelnemers. VOL=VOL De officiële inschrijving start 28 september, vanaf 21.00 uur.

Wil je alvast gegarandeerd zijn van een ticket? Reserveer alvast een plek en email naar contact@2b-unique.nl of bel met 06-24420158.

 

Wie weet tot ziens.

Hartelijke groet, Kim Schamp-Doornenbal

×